23 november 2009

Isetumenevatest keevitusmaskidest

Meie tellimiskeskusesse saabusid isetumenevad keevitusmaskid Footon.
Annan siinkohal natuke lisainfot asjade kohta mida sagedamini küsitakse või peaks teadma elektroonilistest keevitusmaskidest.

  1. Kui ohutu ta silmadele siis ikkagi on? Valgus liigub ju kiiremini kui filter jõuab reageerida.Jah, tõsi ta on, et esimene valgussähvatus võib silma jõuda kuigi see ei ole tajutav.
    Esimest valgussähvatust muudab ohutumaks:
    -  filtri omadus neelata kahjulik ultraviolett ja soojuskiirgus ka nn heledas olekus.
    - filter ei lähe kunagi päris läbipaistvaks, heldas olekus on ta nn avarii tumeduse peal ehk läbipaistvus on DIN4 ja see neelab suurema osa kahjulikust liigvalgusest.
    - enne kaarleegi tekkimist tekib elektroodi ja metalli vahel sädelus. Kui filtri optilised silmad seda näevad, siis peaks filter hakkama tumenema, st ta muutub tumedaks enne heleda kaarleegi tekkimist. Siiski kui sädelus jääb käe varju, siis ei pruugi maski silmad seda näha ja tumenemine algab peale heleda kaarleegi tekkimist.
    Soovitus - tee keevitustöid hea valgustusega kohas, siis on silma pupillid väiksemad ja esmane valgussähvatus häirib vähem silma.
  2. Kas eelistada päikesepatareiga või päikesepatarei + liitium patarei toitega maski?
    Tavaoludes eriti vahet pole. Päikeseelement suurendab patarei tööiga ja patarei suurendab maski töökindlust vähevalgustatud (NB määrdunud kaitseklaas!) tööoludes. Liitium patarei tööiga on ca 3 aastat, seega erilist lisakulu ei põhjusta.
  3. Töökindlus?
    Footon maskide strateegiliselt tähtsad komponendid on toodetud Saksamaal ja tootja ise hindab filtrit esmaklassiliseks. Maskid (Speedglas) mida ma tean, et veel töötavad, on müüdud  üle viie aasta tagasi! Siiani ei ole kliendid ühtegi maski tagastanud.
  4. Milleks on maskil tundlikuse reguleerimine?
    Tundlikust reguleeritakse väiksemaks, siis kui tumendusfilter läheb "iseenesest" tumedaks. Tumenemist võib põhjustada nt lähedal tehtavad keevitus- ja käiamistööd ning päike.
  5. Mis on viivitusfunktsioon?
    Viivitus reguleeritakse suuremaks siis kui on vaja, et keevitusfilter jääks peale keevitamist/kaarleegi kustumist veel mõneks ajaks tumedaks. Vajalik siis kui keevisõmblus on nö hõõgub väga heledalt, eriti nt roostevaba terase keevitamisel.
  6. Kui oluline vahe on tumenemiskiirustel 1/10 000s ja 1/20 000s?
    Siiani usaldusväärne kasutajakogemus/tagasiside puudub. Matemaatiliselt on üks poole kiirem kui teine aga kas see ka reaalselt on poole parem, seda ei julge väita.
    Kasutajate kommentaarid on siinkohal väga oodatud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar